Projektowanie zakładu garmażeryjnego

Rynek spożywczy zmierza ku tworzeniu niewielkich zakładów produkcyjnych. Jednym z najbardziej popularnych kierunków jest garmażeria.

Firma produkująca tego typu towary podlega kontroli rozmaitych instytucji. Produkcja żywności związana jest z bardzo restrykcyjnymi wymogami prawnymi, które należy wziąć pod uwagę podczas projektowania zakładu garmażeryjnego.

O tym, jakich zasad należy przestrzegać opowiedzą projektanci firmy Gastrodesign.

Małe zakłady w trendzie

W obliczu wahających się nieustannie cen na rynku żywności oraz bezapelacyjnej przewagi dużych podmiotów, należy poszukiwać nowych dróg rozwoju. Coraz bardziej popularny staje się trend realizacji produkcji przez niewielkie gospodarstwa rolne. Zakład garmażeryjny to doskonały sposób na wykorzystanie własnych produktów rolnych i spieniężenie ich bez pośredników.

Zalety małych zakładów produkcyjnych:

– przechwycenie wartości dodanej;

– wzrost siły przetargowej przedsiębiorstwa;

– możliwość maksymalnego wykorzystania surowców.

Zakład wielkości 100m2 jest w stanie przerobić nawet 2,5 tony produktów w ciągu doby.

Nie znaczy to jednak, że zakład garmażeryjny to jedynie rozwiązanie dla rolników. Działalność taką może rozpocząć każdy, kto jest w stanie spełnić wyśrubowane wymaga branżowe.

Zakład garmażeryjny – produkcja

Podczas projektowania tego typu obiektów należy wziąć pod uwagę proces produkcyjny, który w nich zachodzi. W związku z tym, że w zakładzie garmażeryjnym przetwarzana jest żywność, produkcja wymaga przestrzegania ściśle określonych zasad oraz przepisów prawnych.

Proces produkcyjny w zakładzie garmażeryjnym zależy od:

·       Wymogów prawnych

·       Czynników technologicznych

·       Warunków technicznych

·       Wymagań dotyczących jakości produktu końcowego

·       Warunków ekonomicznych

W zakładach garmażeryjnych przetwarza się warzywa, owoce, a także nabiał i mięso w celu wytworzenia produktu końcowego, przeznaczonego do spożycia w stosunkowo krótkim czasie.

Do najbardziej popularnych produktów garmażeryjnych należą:

  • Pierogi,
  • Krokiety,
  • Kotlety,
  • Gołąbki,
  • Naleśniki.

Wymogi dla zakładu garmażeryjnego

Zakład garmażeryjny powinien spełniać szereg wymogów dyktowanych prawem. Produkcja musi odbywać się w pomieszczeniach o właściwych wymiarach i rozmieszczeniu. Zanim zakład zostanie zaakceptowany przez takie organy, jak Sanepid, należy zadbać o to, by projekt technologiczny spełniał wszelkie wymogi formalne i techniczne.

Zakład garmażeryjny powinien:

  • Posiadać odpowiedni system wentylacyjny.
  • Gwarantować rozdzielność przetwarzania jaj, warzyw, mięsa – w zależności od możliwości:
    • przestrzenną,
    • czasową.
  • Mieć toaletę dla personelu.
  • Mieć właściwą wysokość 2,5-3,3 metrów (w zależności od rodzaju wentylacji i uzyskanych zgód).
  • Wyodrębnić pomieszczenia magazynowe:
    • dla surowców,
    • dla produktów.
  • Posiadać miejsce do pakowania żywności.
  • Mieć podłączenie do bieżącej wody (ciepłej oraz zimnej).
  • Zapewniać odrębne zlewy do mycia warzyw i owoców, jaj, mięsa oraz sprzętu.
  • Posiadać odrębne wejścia dla dostaw surowców i wydawania potraw gotowych.
  • Zapewniać odpowiednią utylizację odpadów.

Wyposażenie zakładu garmażeryjnego

Projektując zakład garmażeryjny należy zadbać nie tylko o właściwy rozkład pomieszczeń i ich wymiarowanie, ale także o sporządzenie listy niezbędnych sprzętów.

Wyposażenie, które może przydać się w zakładzie garmażeryjnym:

Obróbka cieplna:

  • piec konwekcyjno-parowy
  • kuchnia gastronomiczna

Obróbka mechaniczna:

  • obieraczka do ziemniaków
  • szatkownica do warzyw
  • wilk do mięsa
  • cutter

Chłodnia:

  • schładzarka szokowa
  • komora chłodnicza
  • szafa chłodnicza

Zmywalnia:

  • zmywarka kapturowa
  • zmywarka do blach i garów

Pakowanie:

  • pakowarka próżniowa
  • zgrzewarka

Meble nierdzewne:

  • stoły
  • regały
  • okapy

Pozostałe:

  • akcesoria
  • naczynia
  • waga

Znakowanie:

  • urządzenie do znakowania produktów
  • drukarka do etykiet

Jak zapewnić klientowi dopuszczenie produkcji w zakładzie? Najważniejsze jest spełnienie wszelkich wymogów prawnych i zadbanie o to, by upewnić się, jaką interpretację prawną stosuje konkretny oddział Sanepidu. Projektując zakład garmażeryjny należy pamiętać o procesie produkcyjnym i konieczności przestrzegania wyśrubowanych wymagań dotyczących przetwarzania żywności.

Dodaj komentarz